Green-Fries-logga
POMMES SKOLA

Green Fries

pommes skola

En kort pommes historia


Ingen vet exakt när pommes uppfanns, men en trolig teori är att det uppfanns i Beligen under 1600-talet. Inte som en cool trend utan för att ersätta friterad fisk när fisken var svårfångad under vintern.

Det tog dock långtid innan pommes kom till Sverige. Det stora genombrottet var när de svenska gatuköken slog igenom i Sverige. 

Fun fact:En av dom första pommes fabrikerna i Sverige startade i Färlöv av Fritjofs farmors bror. Bara ett par mil från Green Fries fabrik. 

potatis-pa-faltet
svensk-potatis

Potatis


Den viktigaste av de två ingridienserna i pommes, potatis! 

Många tänker säkert att man bara kan välja vilken potatis som helst till sina pommes, och ja de kan man. Men om man vill ha en krispig pommes men en krämig kärna är potatisen det viktigaste. 

Det skall vara en stärkelserik potatis som inte får vara för kall. Kylan gör nämligen att stäkelsen i potatisen omvandlas till socker och resulterar i att din pommes bränner. 

Hur vet jag vilken potatis jag ska välja? Antingen testar du dig fram och gör det till en tävling. Eller så kan du kör till en välsorterad butik och fråga.

 

Fun fact: En klasisk potatis till pommes i USA är Idaho potatis. Den ser ut som en stor bakpotatis med perfekt mängd stärkelse i sig. 

Vad innehåller pommes?


Pommes frites skall bara innehålla två ingridienser. Potatis och olja. Vilken olja man ska använda kan diskuteras, vissa ha bättre egenskaper än andra och i slutendan handlar det mycket om en smaksak. Till Green Fries pommes använder vi oss av varmpressad rapsolja. Dels för dess egenskaper men också för att det ger det lilla extra i smaken till våra pommes frites. 

skära-potatis-pommes
svenskt-potatis-fält

Ska potatisen kokas?


Detta är den stora frågan när man snackar om pommes frites med kockar runt om i välden. Ska potatisen kokas eller inte? 

Enligt oss skal INTE potatisen kokas innan man friterar den och gör den till pommes. Dock kan det finnas tillfälle där det fakstiskt är att föredra att koka potatisen först. Det hela har med stärkelse och sockerhalten i din potatis att göra. Men med rätt råvaror och kunskap kan du hoppa över det momentet.

Vanligt fusk


Det är vanligt att det fuskas när det gäller pommes. Vad vi menar med fusk är att man använder sig av tillsatser. Som tidigare nämnt ska pommes bara innehålla potatis och olja. 


Många pommes som man får på restaurang eller som man köper i butik innehåller en hel rad av tillsatser. Om du läser innehållsförteckningen så kan man hitta allt från modifierad majstärkelse, färgämne, palmolja och konserveringsmedel. Om man använder sig av tillsatser kan man producera mer pommes snabbare. Allt för att dom stora företagen ska tjäna mer pengar. 

svensk-raps
fran-sverige-market

Är din pommes Svensk?


Har du någonsin funderat över vart din pommes kommer ifrån, inte?

Det är inte så konstig, men det borde du faktiskt göra. Skrämmande lite pommes som du äter kommer ifrån Sverige.

Nästan uteslutande all pommes du äter på restaurang är importerad från utlandet. Vart fabriken i utlandet köper sin potatis vågar vi inte ens tänka på. 

I frysdisken i butiken är det aningen bättre när det gäller svensk pommes. Men även där är svinlande stor del importerad pommes. 

Varför? Det har vi också frågat oss utan att kunna hitta ett bra svar.